Vad är Onlinesäkerhet? Den Ultimata Guiden för 2024 - TechRobot

Vad är Onlinesäkerhet? Den Ultimata Guiden för 2024

Internet har blivit ett globalt utrymme som har främjat interaktion mellan miljontals nätanvändare. Även om denna utveckling är otroligt användbar för mänskligheten, finns det en mörk webb där många onda och bedrägliga aktiviteter förekommer på internet. Internetanvändare lämnas sårbara och riskerar att falla offer för dessa cyberbrottslingar, vilket leder till nödvändigheten av online-säkerhet. Den här artikeln kommer att förklara vad online-säkerhet och säkerhet innebär, de möjliga hoten mot dig på internet, och hur du kan vara säkrare online.

Online Säkerhet och Internetsäkerhet

Online-säkerhet inkluderar de olika principer som följs och de åtgärder som vidtas för att skydda användardata och integritet på nätet från cyberbrottslingar. Det är hela systemet som är uppbyggt för att förhindra hot på internet såsom identitets- och kreditkortstöld eller attacker från skadlig programvara från att inträffa.

Å andra sidan avser online-säkerhet handlingen att hålla sig säker på internet. Det är sättet internetanvändare skyddar sig själva och sina enheter från säkerhetshot på internet. Online-säkerhet och säkerhet är inte lätt att skilja åt. Men vi förstår att online-säkerhet garanterar eller leder till online-säkerhet.

Hot mot din onlinesäkerhet

Behovet av online-säkerhet är förutsagt eftersom det finns vissa hot mot din online-data och aktiviteters säkerhet. Några av dessa hot inkluderar:

1. Skadlig programvara

Malware är för närvarande ett av de största hoten mot onlinesäkerhet. Det är vanligtvis programmerat för att skadligt infektera vilken enhet som helst den kommer över. De betydande typerna av malware inkluderar:

Virusar: All skadlig programvara klassas ibland generellt som virus. Detta är dock inte korrekt. Virus modifierar legitima filer på värddatorn så att när dessa filer körs, körs även viruset. Eftersom de infekterar andra filer på din dator är det mer komplicerat att eliminera dem än andra typer av skadlig programvara.

Maskar: Maskar är självreplikerande skadeprogram som bosätter sig i datorns minne och inte behöver vara kopplade till något annat program eller applikation. De attackerar vanligtvis alla enheter på ett specifikt nätverk.

Adware: Adware infekterar din dator när du klickar på skadliga annonser på webbplatser. De flesta webbplatser använder annonser för inkomster, och hackare kan infoga skadliga annonser bland legitima annonser för att infektera internetanvändare.

Spionprogram: Detta skadliga program används för att spionera och hålla koll på dina onlineaktiviteter. Det kan också logga dina tangenttryckningar för att få dina lösenord.

Ransomware: Denna typ av skadlig programvara håller dina data som gisslan genom att kryptera dem och endast tillåta dig att komma åt dem efter att du betalat en lösensumma.

Trojaner: Trojaner maskerar sig som legitima program/applikationer men innehåller skadliga instruktioner.

2. Phishing

Phishing är ett bedrägligt försök av cyberbrottslingar att lura dig att ge upp dina personliga och finansiella uppgifter genom e-post eller webbplatser. Det innebär att man låtsas vara ett legitimt företag, erbjuder en tjänst som målet behöver eller vill ha, följt av en länk att klicka på där du kan behöva ange uppgifterna de behöver för att bedra dig.

Phishing-attacker kan utföras genom många medel, inklusive:

  • Fake emails, SMS, and websites
  • Forged websites
  • Social engineering
  • Website redirects (where legitimate websites are hacked and users are redirected to fake websites run by the cybercriminals)

3. Spear Phishing

Spear phishing är en mer riktad form av phishing där hackaren utger sig för att vara någon som offret känner. I tron om att detta är en pålitlig mottagare, avslöjar offret personlig information, som sedan stjäls.

4. Sårbarheter i Applikationer

Applikationer kan ibland ha sårbarheter dolda i sin programkod i form av buggar eller fel. Dessa sårbarheter kan utnyttjas av cyberbrottslingar för att stjäla data från användarna av sådana applikationer. Applikationshanterare identifierar dock och åtgärdar dessa sårbarheter med kontinuerliga uppdateringar av sitt program.

5. Bedrägeri

Självklart har bedragare varit aktiva innan internet uppfanns. Dock har internet ökat deras räckvidd och gett dem ett effektivare verktyg för att genomföra sina bedrägerier. Målet med bedrägeriknep är att få offren att avslöja sin känsliga information (såsom finansiella uppgifter, personnummer eller inloggningsuppgifter till e-post) för att stjäla deras pengar eller identitet.

Bedrägerier är mindre tekniska än andra online-säkerhetshot. Online-bedragare använder vanligtvis phishing-taktiker, men de använder också Ponzi/Pyramid-scheman, förskottsbetalningsbedrägerier, vadslagnings- eller anställningsbedrägerier, bitcoin-bedrägerier, annonser i klassificerade, etc.

6. Man-in-the-Middle (MITM)-attacker

MITM-attacker kräver att cyberbrottslingen tar en position mellan avsändaren och mottagaren av online-data. Sådana data blir sedan avlyssnade och ändrade hur och för vilket syfte angriparen vill. Avsändaren och mottagaren tror att de kommunicerar med varandra, men de kommunicerar i själva verket var och en med mellanhanden. Till exempel kan en cyberbrottsling avlyssna din kommunikation med din meddelandetjänstleverantör eller bankinrättningar och sedan stjäla dina inloggningsuppgifter eller finansiella detaljer.

MITM-attacker kan använda någon av följande metoder:

7. Spamming

Spamming är användningen av meddelandeplattformar för massdistribution av oönskade meddelanden. Dessa meddelanden kan innehålla nästan vad som helst, och de kan skickas genom vilken meddelandeplattform som helst såsom e-post, bloggar, webbplatser, meddelandeappar eller till och med sociala medier. Dock är e-postspam det mest populära av alla.  Spamming är en mycket irriterande onlineattack, som också kan vara farlig. Det kan påverka din onlinesäkerhet om det fungerar som ett phishingförsök eller där spam-meddelandet innehåller skadliga länkar eller till och med skadlig programvara.

8. DoS- och DDoS-attacker

DoS (Denial of Service) och DDoS (Distributed Denial of Service) inträffar när nätverksservrar överbelastas och tar ner en webbplats eller online-tjänst under en viss tid. DoS-attacker kommer från en enda källa, medan DDoS-attacker kommer från flera infekterade datorer. Förutom det besvär detta orsakar, kanske det inte alltid är ett omedelbart hot mot online-säkerheten. Utom när cyberbrottslingar gömmer sig bakom sådana attacker för att begå andra cyberbrott. Detta hot kan också leda till kundmissnöje från användare av webbplatsen eller bloggen.

Steg för att Garantera Din Säkerhet Online

Det är nästan meningslöst att lära sig om hot mot onlinesäkerheten utan att också lära sig hur man skyddar sig från dessa hot. Följande steg kommer att hjälpa dig att bli säkrare när du använder internet:

Steg 1: Ha ett Starkt Lösenord

Vi borde inte behöva betona vikten av ett starkt lösenord eftersom vem som helst som knäcker dina lösenord får tillgång till dina enheter och online-data. Först och främst måste du ha separata lösenord för dina onlinekonton. Om du använder ett enda lösenord för flera konton och det lösenordet blir komprometterat, kan hackaren få tillgång till alla dina konton. Med olika lösenord kan de tvingas hacka individuellt, vilket är mer utmanande. Det skulle vara ännu bättre om du också bytte dina lösenord regelbundet. Ytterligare tips för ett starkt lösenord inkluderar:

  • Don’t use the typical passwords such as your name or birthday or that of a significant other
  • Have long passwords
  • Include uppercase and lowercase letters
  • Mix symbols, numbers, and spaces

Steg 2: Använd ett Virtuellt Privat Nätverk (VPN)

En VPN kan maskera din IP-adress, vilket möjliggör för dig att surfa på internet utan digitala spår. Förutom att få tillgång till begränsat och censurerat innehåll på internet finns det många andra sätt en VPN kan hålla dig säker online. VPN:er ger en säker anslutning mellan din enhet och en internetservrar så att de utbytta datan varken kan övervakas eller åtkommas. Bra VPN:er använder militärklassad kryptering för dina onlineanslutningar, vilket gör en hackning omöjlig. De döljer också din faktiska plats, och många VPN:er garanterar även skydd över osäkra nätverk.

Dessutom sparar bra VPN:er ingen logg över dina onlineaktiviteter. Denna funktion eliminerar rädslan för att dessa uppgifter hamnar i orätta händer.

Steg 3: Använd ett Robust Antivirusprogram

Medan VPN:er är utmärkta för integritet och kryptering, kan de inte skydda din enhet från skadlig programvara. Så du behöver ett pålitligt antivirus-/antimalwareprogram för att skydda dig från virus/skadlig programvara. Med antivirus kan du regelbundet skanna, identifiera och eliminera virus. Det är bäst att du gör detta, särskilt efter att ha besökt osäkra webbplatser eller laddat ner data online. Det är klokt att inte öppna en nedladdad fil innan du har skannat den efter virus.

Det finns många användbara antivirusappar, så det borde inte vara svårt att göra rätt val. Installera uppdateringar så snart en ny version är tillgänglig eftersom en nyare version ger bättre säkerhet. Slutligen, som med de flesta källor till online-skydd, är det rådligt att välja ett betalt alternativ framför en gratis tjänst.

Steg 4: Undvik Osäkra Offentliga Nätverk

För att vara säker online bör du undvika att använda osäkra offentliga nätverk såsom WiFi. Avsaknaden av kryptering på dessa nätverk möjliggör för cyberbrottslingar att snoka på dina onlineaktiviteter och avlyssna/stjäla känslig information. Cyberbrottslingar spanar även efter WiFi-nätverk i syfte att utnyttja denna svaghet.

Om du måste använda WiFi, använd det inte för mycket känsliga aktiviteter som kräver att du anger personliga uppgifter, såsom finansiella transaktioner. Ställ också in dina enheter på att glömma offentliga nätverk som du tidigare har använt. Vanligtvis kommer en enhet automatiskt att ansluta till ett WiFi-nätverk som den har använt tidigare. Om cyberbrottslingar imiterar ett sådant nätverk kan en automatisk anslutning ge hackaren tillgång till dina onlineuppgifter.

Steg 5: Stäng av platstjänsten på dina enheter

Geo-lokaliseringen på enheter har sina goda användningsområden. Dock kan den även hota vår online-säkerhet. Geo-lokalisering innebär att vilket stort företag som helst, med nödvändiga resurser, kan hålla ett konstant öga på din plats. Om en sådan övervakning kan upprätthållas, kan den också läckas ut av vissa applikationer eller skadligt innehåll.

Geo-lokalisering kanske inte utsätter dig för omedelbar fara; dock är det faktum att varje aktivitet du gör online kan spåras exakt till en fysisk plats ganska skrämmande och bör förhindras. Därför bör du alltid stänga av dina platstjänster, utom när det krävs för specifika onlineaktiviteter, varefter du bör stänga av dem igen.

Steg 6: Uppdatera ditt enhetsoperativsystem

Operativsystemuppdateringar kan vara tråkiga, men sådana uppdateringar är till för ditt eget bästa. Hackare utnyttjar vanligtvis varje sårbarhet i ett OS eller någon annan applikation för att ställa till med kaos i din online-säkerhet. Leverantörer av OS och appar identifierar vanligtvis dessa sårbarheter i sitt program och åtgärdar dem med en uppdatering. En uppdatering av ett operativsystem kan innebära en sårbarhet i den äldre versionen, och allt en hackare behöver göra är att identifiera sårbarheten och använda den. Därför bör du, trots kostnaden och tiden som läggs på uppdateringar, sträva efter att göra dem mycket tidigt.

Vikten av Onlinesäkerhet

Världen har blivit digital. Detta innebär att mycket av vår kommunikation och information utbyts och är tillgänglig online. Från identitetsstöld till finansiella bedrägerier, denna data står inför betydande risker online. Därför är det endast en medvetenhet om online-säkerhet och att vidta aktiva åtgärder som kommer att garantera att vår online-data inte kommer att komprometteras.

Slutsats

Eftersom vi alla har viktig onlineinformation som vi inte vill ska komprometteras, bör vi inte behöva lära oss vikten av onlinesäkerhet på det svåra sättet. Så, du måste ta onlinesäkerhet på allvar och följa de steg som diskuterats ovan för att öka din säkerhet online.