Är programvaruuppdateringar och patchar nödvändiga? - TechRobot

Är programvaruuppdateringar och patchar nödvändiga?

Hur hanterar du notifikationspopups på din dator, särskilt de som uppmanar till en programuppdatering? Du kommer sannolikt att få flera sådana meddelanden varje månad. Men vad gör du varje gång du får sådana uppmaningar att ”installera tillgängliga uppdateringar?” Klickar du bara på ”påminn mig senare”-knappen, eller installerar du omedelbart de nya uppdateringarna?

Att din dator fungerar utan synbara problem kan få dig att se sådana uppdateringar som onödiga. Vissa PC-användare gör det till en vana att ständigt avböja uppdateringsnotiser eller stänga av dem helt och hållet! Om du tillhör denna kategori är vi glada att du läser den här artikeln. Installation av uppdateringar för dina enheter är avgörande, och vi ska visa dig varför.

## Vad är programuppdateringar (och patchar)?

Programvaruuppdateringar, även kallade ”patchar”, är justeringar i operativsystemet för en enhet eller applikationsramverket för programvara som redan används. Till skillnad från en ny programvaruinstallation tillåter uppdateringar införandet av nya funktioner till programvaran. Det underlättar också korrigeringen av programvarubuggar och blockerar säkerhetshål som skulle kunna vara lätta för hackare att utnyttja.

I designstadiet av varje mjukvara är ingenjörerna först och främst inriktade på funktionalitet. Programmerare kontrollerar endast korrektheten i källkoden och närvaron av säkerhetsbrister efter att mjukvarudesignen är slutförd. Det betyder inte nödvändigtvis att mjukvaruingenjörer är en slarvig grupp människor; faktum är långt ifrån detta. Att skriva koden för en mjukvara kan jämföras med att utarbeta manuskriptet till en bok. Efter att manuskriptet är färdigt, läser författaren sedan noggrant igenom och redigerar det. Trots detta är det ganska sällsynt att bokförläggaren inte skulle hitta något behov av korrigeringar eller justeringar.

De flesta operativsystem för PC kommer med en Automatisk uppdatering-funktion. Om din dator har denna funktion, vänligen aktivera den. Automatiska uppdateringar sparar dig besväret med att godkänna varje uppdatering före installationen. 

Programvaruuppdateringar kommer generellt i tre former, vilka är:

### Rättning av Identifierade Buggar

Buggar är oavsiktliga fel i programmets källkod. Sådana fel kan orsaka att applikationen fungerar felaktigt. Att åtgärda detta slags misstag innebär ofta att man utformar en mjukvarupatch. En mjukvarupatch är ett kodfragment som korrigerar en sårbarhet.

När applikationsprogramvara för PC kraschar eller fungerar felaktigt, visas vanligtvis ett felmeddelande på användarens skärm. Detta meddelande innehåller ofta en kod som hjälper tillverkaren att identifiera felet. En uppmaning visas sedan, där användarens tillstånd efterfrågas för att skicka ett meddelande till programvarutillverkaren om felet. För sådana rapporter behåller programvarutillverkare en logg över alla felmeddelanden från programvaruansvändarna. Användarnas återkoppling hjälper programvaruföretaget att veta vilka programvarubuggar som ska prioriteras i nästa uppdatering.

### Korrigering av Säkerhetsbrister

Innan kommersiell programvara lanseras för allmänheten, utsätts den ofta för olika tester. Ett av de mest framträdande testerna är säkerhetsrelaterade tester. Denna serie av tester kontrollerar för troliga säkerhetsbrister som hackare kan vilja utnyttja. Sådana tester involverar ofta cybersäkerhets analytiker som är whitehat-hackare. Whitehat-hackare är mjukvaruprogrammerare som försöker kompromettera säkerhetsfunktionerna och brandväggarna i programvaran för att fastställa dess förmåga att motstå cyberattacker.

Efter sådana tester och kommersiellt släpp av programvaran kan onlinehackare fortfarande lyckas identifiera luckor i programvarans säkerhetsramverk. Företagets mjukvaruprogrammerare kommer sedan att utveckla säkerhetsuppdateringar för att täppa till luckorna.

### Introduktion av en mindre funktion

Programvaruuppdateringar görs inte tillgängliga för programvaruanvändare enbart på grund av fel och brister. Det kan finnas situationer där programvaruföretaget vill introducera en ny funktion. Om förbättringen som behövs är mindre, skapar programvaruföretaget en uppdatering för detta. Trots detta skulle tillverkarna släppa en helt ny version om uppdateringen är större.

## Är programuppdateringar (och patchar) nödvändiga?

Är du fortfarande osäker på om det är nödvändigt att hålla din programvara uppdaterad? Det här skulle vara ett utmärkt tillfälle att ändra din uppfattning. Programuppdateringar begränsas inte till operativsystemet och applikationsprogramvaran på våra datorer. Smarttelefoner, trådlösa routrar och IoT-enheter kan lika väl behöva programuppdateringar. Så, du har ditt svar – programuppdateringar (patchar) är essentiella! 

För att stödja vårt påstående ska vi snabbt titta på varför programuppdateringar är nödvändiga.

## De fyra främsta anledningarna till varför programuppdateringar är viktiga

Det finns flera anledningar till varför programuppdateringar är viktiga. Vi ska dock dela in dem här i fyra kategorier.

### 1. Åtgärdar vanliga programvarukrascher

Windows operativsystem har vanligtvis en kronologisk tidslinje för versionssläpp. Detta tenderar att vara fallet med flera andra mjukvaruföretag. Dessa tidsfrister resulterar ofta i att halvfärdig mjukvara släpps till allmänheten. Det blåa skärmkraschmeddelandet från Windows 8 är ett känt exempel; det korrigerades mestadels efter att den föreskrivna uppdateringen från Microsoft installerades av användarna.

Så, om ett program du har använt börjar krascha plötsligt, skulle det att försöka installera de tillgängliga uppdateringarna för det specifika programmet rätta till problemet.

### 2. En plugg till säkerhetsbristerna i mjukvarans ramverk

Vanligtvis, så snart ny mjukvara eller versioner släpps, utsätts de för inofficiella tester av hackare. Hackare testar mjukvarans förmågor genom att bryta ner och reverse-engineera källkoden. De gör detta för att bedöma de mest tillgängliga ingångarna för att knäcka mjukvaran. 

Vissa hackare gör detta i brottsliga syften. Det vill säga, för att kompromettera infrastrukturen hos multinationella företag eller för att samla in personlig information från enskilda användare. Vissa hackare (whitehat-hackare) går så långt att de visselblåser om programvaruföretag som producerar osäkra program för kommersiellt bruk. Ibland kan cybersäkerhetsanalytiker meddela källföretaget om säkerhetsbristerna i det nämnda programmet.

Ofta skapar mjukvaruföretaget patchar för att täppa till potentiella säkerhetsluckor.

Att inte installera säkerhetsuppdateringar leder till att programvaran blir sårbar för säkerhetsintrång. Vanliga exempel på sådana säkerhetsintrång är ransomware-attacker och rekrytering till botnät

En botnet involverar en hacker som tar kontroll över din dator eller enhet (oftast utan din vetskap) och använder den i en samordnad attack för att genomföra en DDoS-attack. En ransomware-attack, å andra sidan, involverar hackare som låser din dator eller enhet. Du får sedan ett meddelande där du ombeds betala en lösensumma (vanligtvis i Bitcoins). I vissa fall garanterar inte betalning av lösensumman att du återfår tillgång till den låsta enheten eller resurserna. 

### 3. Skyddar dina data

Hackare är kända för att operera i det dolda. En hackare som får tillgång till din dator genom en mjukvarusårbarhet kommer troligen att surfa igenom data och information. De letar efter de saftiga delarna som enkelt kan utnyttjas för deras vinning. Detta inkluderar personlig information som dina finansiella kontouppgifter, sparade lösenord och användarnamn. Tänk dig en säkerhetssårbarhet som gör det möjligt för en hackare att automatiskt aktivera platsen för din smartphone. Tillgång till sådana funktioner exponerar ditt digitala fotavtryck, vilket hackare kan logga och sälja på dark web.

När programvaruanvändare installerar uppdateringar när de ska, kommer hackare att möta murar när de försöker komma åt deras data. 

### 4. Skyddar de som delar lokala och nätverksresurser med dig

Oftare än inte kan ett säkerhetsbrott på en enda enhet äventyra ett privat lokalt nätverk. Om du är en person som delar resurser med andra användare på ett lokalt nätverk, påverkar din säkerhet indirekt andra användare. ”Hur är detta möjligt?” kanske du frågar. Internetanvändare kan ovetandes installera skadlig programvara på sin dator medan de bedömer media online eller när de besöker en osäker webbplats. Det blir lätt att sprida sådan skadlig programvara till familj, vänner och till och med kollegor.

Att hålla din programvara uppdaterad skyddar dig från sådana skadliga attacker.

## Slutsats

Att uppdatera ditt brandvägg, antivirusprogram och operativsystem kommer inte att göra dig helt skyddad från cyberattacker. Men, effekten av lite försiktighet från din sida kommer att ha stor betydelse.

Så nästa gång du får den där notifikationen om en uppdatering på din dator, vänligen acceptera och installera. Det kan vara din enda räddning från de dagligen ökande cyberhoten.