Ce este Securitatea Online? Ghidul Definitiv pentru 2024 - TechRobot

Ce este Securitatea Online? Ghidul Definitiv pentru 2024

Internetul a devenit un spațiu global care a favorizat interacțiunea între milioane de utilizatori. Deși acest progres este incredibil de util pentru umanitate, există dark web-ul unde au loc multe activități rele și frauduloase pe internet. Utilizatorii de internet sunt lăsați vulnerabili și expuși riscului de a cădea victime acestor infractori cibernetici, ceea ce duce la necesitatea securității online. Acest articol va explica ce presupune securitatea și siguranța online, posibilele amenințări pentru tine pe internet și cum poți fi mai în siguranță online.

Securitatea Online și Siguranța pe Internet

Securitatea online include diferitele principii urmate și pașii luați pentru a proteja datele și intimitatea utilizatorilor online de infractorii cibernetici. Este întregul sistem creat pentru a preveni amenințările de pe internet, cum ar fi furtul de identitate și de carduri de credit sau atacurile malware.

Pe de altă parte, siguranța online se referă la actul de a rămâne în siguranță pe internet. Este modul în care utilizatorii de internet se protejează pe ei și dispozitivele lor de amenințările de securitate de pe internet. Securitatea online și siguranța online nu sunt ușor de distins. Dar înțelegem că securitatea online garantează sau conduce la siguranța online.

Amenințări la adresa securității tale online

Necesitatea securității online este determinată deoarece există unele amenințări la adresa siguranței datelor și activităților dvs. online. Unele dintre aceste amenințări includ:

1. Malware

Malware este în prezent una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității online. De obicei, este programat să infecteze orice dispozitiv pe care ajunge în mod rău intenționat. Principalele tipuri de malware includ:

Viruși: Tot malware-ul este uneori clasificat în general ca viruși. Totuși, acest lucru nu este corect. Virușii modifică fișiere legitime pe computerul gazdă astfel încât, atunci când aceste fișiere sunt executate, virusul este de asemenea executat. Deoarece infectează alte fișiere pe computerul tău, eliminarea lor este mai complicată decât în cazul altor tipuri de malware.

Worms: Wormii sunt malware-uri auto-replicante care se instalează în memoria computerului și nu trebuie să fie atașați de un alt program sau aplicație. De obicei, atacă toate dispozitivele de pe o anumită rețea.

Adware: Adware infectează computerul atunci când dai clic pe reclamele malițioase de pe site-uri. Majoritatea site-urilor folosesc reclame pentru venituri, iar hackerii pot insera reclame malițioase printre reclamele legitime pentru a infecta utilizatorii de internet.

Spyware: Acest malware este folosit pentru a spiona și a urmări activitățile tale online. De asemenea, poate înregistra apăsările tastelor pentru a obține parolele tale.

Ransomware: Acest tip de malware îți ia datele ostatec prin criptarea acestora și îți permite să le accesezi doar după ce plătești o răscumpărare.

Troieni: Troienii se maschează ca programe/aplicații legitime, dar conțin instrucțiuni malițioase.

2. Phishing

Phishing este o încercare frauduloasă din partea cibercriminalilor de a te înșela pentru a obține detaliile tale personale și financiare prin intermediul emailurilor sau site-urilor web. Aceasta implică pretinderea că sunt o afacere legitimă, oferind un serviciu de care ținta are nevoie sau îl dorește, urmată de un link pe care trebuie să dai clic unde s-ar putea să trebuiască să introduci detaliile de care au nevoie pentru a te frauda.

Atacurile de tip phishing pot fi realizate prin multe metode, inclusiv:

  • E-mailuri, SMS-uri și site-uri web false
  • Site-uri web falsificate
  • Inginerie socială
  • redirecționări de site-uri web (în cazul în care site-urile web legitime sunt piratate și utilizatorii sunt redirecționați către site-uri web false gestionate de infractorii cibernetici).

3. Spear Phishing

Spear phishing este o formă mai țintită de phishing în care hackerul se dă drept cineva cunoscut victimei. Crezând că este vorba despre un destinatar de încredere, victima dezvăluie informații personale, care sunt apoi furate.

4. Vulnerabilități ale Aplicației

Aplicațiile pot avea uneori vulnerabilități ascunse în codul lor de programare sub forma unor bug-uri sau erori. Aceste vulnerabilități pot fi exploatate de către infractorii cibernetici pentru a fura date de la utilizatorii unor astfel de aplicații. Managerii de aplicații, totuși, identifică și repară aceste vulnerabilități cu actualizări continue ale programului lor.

5. Înșelăciune

Desigur, escrocii au fost activi și înainte de inventarea internetului. Totuși, internetul le-a extins aria de acțiune și le-a oferit un instrument mai eficient pentru a-și executa schemele. Scopul trucurilor de înșelăciune este de a determina victimele să-și dezvăluie informațiile sensibile (cum ar fi detaliile financiare, Numărul de Securitate Socială sau detaliile de autentificare la email) pentru a le fura banii sau identitatea.

Înșelătoriile sunt mai puțin tehnice decât alte amenințări la adresa securității online. Escrocii online folosesc de obicei tactici de phishing, dar utilizează și scheme Ponzi/Piramidale, înșelătorii cu plată în avans, înșelătorii cu pariuri sau angajări, înșelătorii cu bitcoin, anunțuri clasificate, etc.

6. Atacuri de tip Man-in-the-Middle (MITM)

Atacurile de tip MITM necesită ca infractorul cibernetic să se poziționeze între expeditor și destinatarul datelor online. Astfel, datele sunt interceptate și modificate cum și pentru orice scop dorește atacatorul. Expeditorul și destinatarul cred că comunică unul cu celălalt, dar de fapt fiecare comunică cu intermediarul. De exemplu, un infractor cibernetic ar putea intercepta comunicația ta cu furnizorul tău de servicii de mesagerie sau cu instituțiile bancare și apoi să fure detaliile tale de autentificare sau financiare.

Atacurile MITM pot folosi oricare dintre următoarele metode:

7. Spam-ul

Spamming-ul reprezintă utilizarea platformelor de mesagerie pentru distribuția în masă a mesajelor nesolicitate. Aceste mesaje pot conține aproape orice și pot fi trimise prin orice platformă de mesagerie, cum ar fi emailuri, bloguri, site-uri web, aplicații de mesagerie sau chiar rețele sociale. Totuși, spam-urile prin email sunt cele mai populare dintre toate. Spamming-ul este un atac online foarte enervant, care poate fi și periculos. Acesta poate afecta securitatea online dacă se dublează ca o încercare de phishing sau când mesajul spam conține linkuri malițioase sau chiar malware.

8. Atacuri DoS și DDoS

Atacurile DoS (Denial of Service) și DDoS (Distributed Denial of Service) au loc atunci când serverele de rețea sunt copleșite și duc la indisponibilitatea temporară a unui site web sau a unui serviciu online. Atacurile DoS provin dintr-o singură sursă, în timp ce atacurile DDoS provin de la mai multe calculatoare infectate. Pe lângă neplăcerile pe care le provoacă, acestea nu reprezintă întotdeauna o amenințare imediată la adresa securității online. Exceptând cazurile în care infractorii cibernetici se ascund în spatele unor astfel de atacuri pentru a comite alte infracțiuni cibernetice. Această amenințare poate duce, de asemenea, la nemulțumirea clienților din partea utilizatorilor site-ului web sau blogului.

Pași pentru a-ți Garanta Siguranța Online

Este aproape inutil să înveți despre amenințările securității online fără a învăța și cum să te protejezi de aceste amenințări. Următorii pași te vor ajuta să devii mai în siguranță în timp ce folosești internetul:

Pasul 1: Aveți o Parolă Puternică

Nu ar trebui să fie necesar să subliniem importanța unei parole puternice deoarece oricine sparge parolele tale are acces la dispozitivele și datele tale online. În primul rând, trebuie să ai parole separate pentru conturile tale online. Dacă folosești o singură parolă pentru mai multe conturi și aceasta este compromisă, hackerul poate accesa toate conturile tale. Cu parole diferite, aceștia ar putea recurge la hacking individual, ceea ce este mai provocator. Ar fi și mai bine dacă ți-ai schimba regulat parolele. Alte sfaturi pentru o parolă puternică includ:

  • Nu folosiți parolele tipice, cum ar fi numele sau ziua de naștere sau a unei persoane importante.
  • Aveți parole lungi
  • Includeți litere majuscule și minuscule
  • Combinați simboluri, numere și spații

Pasul 2: Utilizați o Rețea Privată Virtuală (VPN)

Un VPN poate masca adresa dvs. IP, permițându-vă să navigați pe internet fără urme digitale. Pe lângă accesarea conținutului restricționat și cenzurat de pe internet, există multe alte moduri prin care un VPN vă poate păstra în siguranță online. VPN-urile oferă o conexiune securizată între dispozitivul dvs. și un server de internet, astfel încât datele schimbate să nu poată fi monitorizate sau accesate. VPN-urile bune utilizează criptare de grad militar pentru conexiunile dvs. online, făcând imposibil un hack. Ele de asemenea ascund locația dvs. reală, iar multe VPN-uri garantează chiar protecție pe rețele nesecurizate.

În plus, VPN-urile de calitate nu păstrează niciun jurnal al activităților tale online. Această caracteristică elimină teama ca aceste detalii să ajungă pe mâini greșite.

Pasul 3: Utilizați o Aplicație Antivirus Robustă

Deși VPN-urile sunt excelente pentru confidențialitate și criptare, acestea nu pot proteja dispozitivul împotriva malware-ului. Prin urmare, aveți nevoie de un program antivirus/antimalware de încredere pentru a vă proteja de viruși/malware. Cu un antivirus, puteți scana, identifica și elimina frecvent virușii. Ar fi cel mai bine să faceți acest lucru, în special după vizitarea site-urilor nesecurizate sau descărcarea datelor online. Este înțelept să nu deschideți un fișier descărcat înainte de a-l scana în căutarea virușilor.

Există multe aplicații antivirus utile, așa că nu ar trebui să fie dificil să faci alegerea corectă. Instalează actualizările de îndată ce o nouă versiune este disponibilă, deoarece o versiune mai recentă oferă o securitate mai bună. În final, ca și în cazul majorității surselor de protecție online, este recomandabil să alegi o opțiune plătită în locul unui serviciu gratuit.

Pasul 4: Evitați Rețelele Publice Nesecurizate

Pentru a fi în siguranță online, ar trebui să evitați utilizarea rețelelor publice nesecurizate, cum ar fi WiFis. Absența criptării pe aceste rețele le permite infractorilor cibernetici să spioneze activitățile dumneavoastră online și să intercepteze/fure informații sensibile. Infractorii cibernetici chiar urmăresc rețelele WiFi, căutând să profite de această slăbiciune.

Dacă trebuie să folosești WiFi, nu-l folosi pentru activități extrem de sensibile care necesită introducerea datelor personale, cum ar fi tranzacțiile financiare. De asemenea, setează-ți dispozitivele să uite rețelele publice pe care le-ai folosit anterior. De obicei, un dispozitiv se va conecta automat la o rețea WiFi pe care a folosit-o înainte. Dacă infractorii cibernetici imită o astfel de rețea, o conexiune automată le poate oferi hackerilor acces la datele tale online.

Pasul 5: Dezactivează funcția de localizare de pe dispozitivele tale

Funcția de geo-localizare de pe dispozitive are utilizările sale bune. Totuși, aceasta poate amenința, de asemenea, securitatea noastră online. Geo-localizarea înseamnă că orice companie mare, cu resursele necesare, poate menține o monitorizare constantă a locației tale. Dacă o astfel de monitorizare poate fi menținută, aceasta poate fi, de asemenea, divulgată de unele aplicații sau conținuturi malițioase.

Geo-localizarea nu te poate pune în pericol imediat; totuși, faptul că fiecare activitate a ta online poate fi urmărită cu exactitate până la o locație fizică este destul de înfricoșător și ar trebui prevenit. Prin urmare, ar trebui să dezactivezi întotdeauna funcțiile de localizare, exceptând cazurile în care este necesară pentru activități online specifice, după care ar trebui să o dezactivezi din nou.

Pasul 6: Actualizați sistemul de operare al dispozitivului dumneavoastră

Actualizările sistemului de operare pot fi plictisitoare, dar aceste actualizări sunt pentru binele tău. Hackerii exploatează de obicei orice vulnerabilitate într-un OS sau în orice altă aplicație pentru a provoca haos asupra securității tale online. Furnizorii de OS și aplicații identifică de obicei aceste vulnerabilități în programul lor și le rezolvă cu o actualizare. O actualizare a OS-ului ar putea implica o vulnerabilitate în versiunea mai veche, iar tot ce trebuie să facă un hacker este să identifice vulnerabilitatea și să o utilizeze. Prin urmare, în ciuda costurilor și timpului petrecut pentru actualizări, ar trebui să te străduiești să le faci cât mai curând posibil.

Importanța securității online

Lumea a devenit digitală. Asta înseamnă că multe dintre comunicațiile și informațiile noastre sunt schimbate și disponibile online. De la furtul de identitate la escrocheriile financiare, aceste date se confruntă cu riscuri semnificative online. Prin urmare, doar conștientizarea securității online și luarea unor măsuri active vor garanta că datele noastre online nu vor fi compromise.

Concluzie

Deoarece toți avem date online esențiale pe care nu dorim să le vedem compromise, nu ar trebui să învățăm importanța securității online pe calea cea grea. Prin urmare, trebuie să luați în serios securitatea online și să respectați pașii discutați mai sus pentru a vă îmbunătăți siguranța în timp ce sunteți online.