Sunt Actualizările și Patch-urile de Software Necesare? - TechRobot

Sunt Actualizările și Patch-urile de Software Necesare?

Cum gestionați notificările pop-up pe PC-ul dvs., în special cele care solicită un update de software? Este probabil să primiți mai multe astfel de notificări în fiecare lună. Dar ce faceți de fiecare dată când primiți astfel de prompturi pentru a “instala actualizările disponibile?” Doar dați click pe butonul “reamintește-mi mai târziu”, sau instalați imediat noile patch-uri?

Computerul tău funcționând fără nicio problemă aparentă te-ar putea face să consideri astfel de actualizări ca fiind inutile. Unii utilizatori de PC-uri fac un punct din a refuza notificările de actualizare în mod repetat sau chiar le dezactivează complet! Dacă te încadrezi în această categorie, ne bucurăm că citești acest articol. Instalarea actualizărilor pentru dispozitivele tale este crucială, și o să îți arătăm de ce. 

Ce sunt Actualizările de Software (și Patch-urile)?

Actualizările de software, denumite și “patch-uri”, sunt modificări în Sistemul de Operare al unui dispozitiv sau în cadrul aplicației unui software care este deja în utilizare. Spre deosebire de o instalare proaspătă a software-ului, actualizările permit introducerea de noi funcționalități în software. De asemenea, facilitează corectarea erorilor de software și blocarea găurilor de vulnerabilitate care ar putea fi ușor de exploatat de către hackeri.

La etapa de proiectare a fiecărui software, inginerii sunt inițial mai preocupați de funcționalitate. Programatorii verifică corectitudinea codului sursă și prezența lacunelor de securitate doar după finalizarea proiectării software-ului. Acest lucru nu înseamnă neapărat că inginerii software sunt un grup de persoane neglijente; realitatea este departe de acest lucru. Scrierea codului unui software poate fi comparată cu redactarea manuscrisului unei cărți. După finalizarea manuscrisului, scriitorul apoi corectează și editează meticulos. Cu toate acestea, este destul de rar ca editorul cărții să nu găsească o necesitate pentru corecții sau ajustări.

Majoritatea sistemelor de operare pentru PC vin cu capacitatea de Actualizare Automată. Dacă computerul tău vine cu această capacitate, te rog să o activezi. Actualizările automate te scutesc de necazul de a aproba fiecare actualizare înainte de instalare. 

Actualizările software vin, în general, în trei forme, care sunt:

Corectarea Bug-urilor Identificate

Erorile sunt greșeli neintenționate în codul sursă al software-ului. Astfel de erori pot cauza disfuncționalități ale aplicației. Corectarea acestui tip de greșeală implică adesea proiectarea unui patch de software. Un patch de software este un fragment de cod care corectează o vulnerabilitate.

De fiecare dată când un software de aplicație pentru PC se blochează sau funcționează defectuos, pe ecranul utilizatorului apare de obicei un mesaj de eroare. Acest mesaj conține adesea un cod care ajută producătorul să identifice eroarea. Apoi apare o solicitare, cerând permisiunea utilizatorului de a trimite un mesaj către producătorul software-ului referitor la eroare. Pentru astfel de rapoarte, producătorii de software păstrează un jurnal cu toate mesajele de eroare de la utilizatorii software-ului. Feedback-ul utilizatorilor ajută compania de software să știe ce bug-uri ale software-ului să prioritizeze în următorul patch.

Corectarea vulnerabilităților de securitate

Înainte de lansarea software-ului comercial pentru utilizare publică, acesta este adesea supus diferitelor teste. Unul dintre cele mai proeminente teste este cel legat de securitate. Această serie de teste verifică posibilele fisuri de securitate pe care hackerii ar putea dori să le exploateze. Astfel de teste implică adesea analiști de cybersecurity care sunt hackeri whitehat. Hackerii whitehat sunt programatori software care încearcă să compromită caracteristicile de securitate și firewall-urile unui software pentru a determina capacitatea acestuia de a rezista la atacuri cibernetice.

După astfel de teste și lansarea comercială a software-ului, hackerii online pot totuși să identifice lacune în cadrul de securitate al software-ului. Programatorii de software ai companiei vor dezvolta atunci patch-uri de securitate pentru a astupa lacunele.

Introducerea unei Funcționalități Minore

Actualizările de software nu sunt disponibile utilizatorilor de software doar din cauza erorilor și defecțiunilor. Pot exista situații în care compania de software dorește să introducă o nouă funcționalitate. Dacă îmbunătățirea necesară este minoră, compania de software creează o actualizare în acest sens. Cu toate acestea, producătorii vor lansa o versiune complet nouă dacă actualizarea este majoră.

Sunt Actualizările de Software (și Patch-urile) Necesare?

Încă mai aveți îndoieli despre necesitatea de a vă menține software-ul actualizat? Acesta ar fi un moment excelent pentru a vă schimba percepția. Actualizările de software nu se limitează la Sistemul de Operare și software-ul aplicație de pe PC-urile noastre. Smartphone-urile, routerele wireless și dispozitivele IoT pot avea, de asemenea, nevoie de actualizări de software. Deci, aveți răspunsul dvs. – actualizările de software (patch-urile) sunt esențiale! 

Pentru a susține afirmația noastră, vom arunca o privire rapidă asupra motivelor pentru care actualizările de software sunt necesare.

Primele patru motive pentru care actualizările de software sunt importante

Există mai multe motive pentru care actualizările de software sunt esențiale. Totuși, le vom împărți aici în patru categorii.

1. Remedierea erorilor comune ale software-ului

Sistemul de operare Windows are de obicei o cronologie cronologică a lansărilor de versiuni. Acest lucru tinde să fie cazul și cu mai multe alte companii de software. Aceste termene limită adesea duc la lansarea de software neterminat către public. Mesajul de eroare cu ecran albastru al Windows 8 este un exemplu faimos; a fost corectat în mare parte după ce actualizarea prescrisă de Microsoft a fost instalată de utilizatori. 

Deci, dacă un program pe care îl foloseai începe să se blocheze brusc, încercarea de a instala actualizările disponibile pentru acel program anume ar rezolva problema.

2. Un dop pentru fisurile de securitate din cadrul software-ului

De obicei, imediat ce sunt lansate noi software-uri sau versiuni, acestea primesc teste neoficiale din partea hackerilor. Hackerii testează abilitățile software-ului prin dezasamblarea și ingineria inversă a codului sursă. Ei fac asta pentru a evalua cele mai accesibile puncte de intrare pentru a sparge software-ul.

Unii hackeri fac asta în scopuri criminale. Adică, pentru a compromite infrastructura multinaționalelor sau pentru a colecta informații personale ale utilizatorilor individuali. Unii hackeri (hackeri whitehat) merg chiar atât de departe încât să facă dezvăluiri despre companiile de software care produc programe nesigure pentru utilizare comercială. Ocazional, analiștii de securitate cibernetică pot notifica compania sursă despre vulnerabilitățile de securitate din programul respectiv.

Adesea, compania de software va crea patch-uri pentru a acoperi potențialele breșe de securitate.

Nerespectarea instalării actualizărilor de securitate duce la vulnerabilitatea software-ului în fața breșelor de securitate. Exemple comune ale unor astfel de breșe de securitate sunt atacurile de tip ransomware și recrutarea în botnet

Un botnet implică preluarea controlului asupra PC-ului sau dispozitivului tău de către un hacker (de obicei fără știrea ta) și utilizarea acestuia într-un atac coordonat pentru a perpetua un atac DDoS. Pe de altă parte, un atac ransomware implică blocarea PC-ului sau dispozitivului tău de către hackeri. Apoi primești un mesaj care solicită plata unei răscumpărări (de obicei în Bitcoin). În unele cazuri, plata răscumpărării nu asigură redobândirea accesului la dispozitivul sau resursele blocate.

3. Protejează-ți datele

Hackerii sunt cunoscuți pentru modul lor de a opera în secret. Un hacker care obține acces la PC-ul tău printr-o vulnerabilitate software va naviga probabil prin date și informații. Ei caută părțile interesante care pot fi exploatate cu ușurință în avantajul lor. Acestea includ informații personale precum detaliile contului tău financiar, parolele salvate și numele de utilizator. Imaginează-ți o vulnerabilitate de securitate care îi permite unui hacker să activeze automat locația smartphone-ului tău. Accesul la astfel de funcții expune amprenta ta digitală, pe care hackerii o pot înregistra și vinde pe dark web.

Când utilizatorii de software instalează patch-uri la momentul potrivit, hackerii se vor lovi de ziduri de cărămidă atunci când încearcă să acceseze datele lor.

4. Protejează pe cei care împărtășesc resurse locale și în rețea cu tine

Mai des decât nu, o breșă de securitate pe un singur dispozitiv poate compromite o rețea locală privată. Dacă ești genul de persoană care împărtășește resurse cu alți utilizatori pe o rețea locală, securitatea ta afectează indirect și alți utilizatori. “Cum este posibil acest lucru?” ai putea întreba. Utilizatorii de internet pot instala, fără să știe, software malițios pe PC-ul lor în timp ce accesează media online sau când vizitează un site web nesigur. Devine ușor să răspândești astfel de malware familiei, prietenilor și chiar colegilor.

Menținerea actualizată a software-ului vă protejează de astfel de atacuri rău intenționate.

Concluzie

Actualizarea firewall-ului, a software-ului antivirus și a Sistemului de Operare nu te va proteja complet împotriva atacurilor cibernetice. Dar, efectul unei mici atenții din partea ta va avea un impact semnificativ pe termen lung.

Deci, data viitoare când primești acea notificare pentru un update pe PC-ul tău, te rog să accepți și să instalezi. Aceasta ar putea fi singura ta salvare de la amenințările cibernetice care se înmulțesc zilnic.