7 Instrumente de Confidențialitate Care Îți Vor Proteja Anonimatul - TechRobot

7 Instrumente de Confidențialitate Care Îți Vor Proteja Anonimatul

A fost o vreme când intimitatea însemna să închizi ușile și ferestrele. Acum, a evoluat dincolo de asta. Era internetului a dus intimitatea la un cu totul alt nivel. Astăzi, guvernul, motoarele de căutare, companiile de social media, site-urile web și chiar și infractorii cibernetici extrag date despre ceea ce facem în fiecare zi în spațiul cibernetic.

În întreaga lume, mai ales în țările din alianța 5-eyes, una dintre aceste instituții monitorizează oamenii prin intermediul internetului. Renunțarea la internet nu este o opțiune pentru secolul 21. Singura modalitate prin care poți menține anonimatul este prin utilizarea diverselor instrumente de confidențialitate care îți permit să rămâi anonim și să îți păstrezi intimitatea.

În acest articol, vom împărtăși cu voi 7 instrumente de confidențialitate care vă pot ajuta să vă mențineți anonimatul.

7 Unelte pentru Anonimat Online

Înainte de a începe, este important să primești acest avertisment: cu aceste unelte, obții doar un anumit nivel de anonimitate. Anonimitatea totală este aproape imposibilă astăzi. Lumea reală și lumea cibernetică s-au aliniat. Geotagging-ul pe dispozitivul tău mobil și recunoașterea facială în locuri publice sunt doar exemple ale multor moduri în care setea ta pentru anonimitate totală poate rămâne nesatisfăcută. Aceste unelte pot face doar atât cât pot. Cu toate acestea spus, să trecem la treabă. 

1. Tor 

The Onion Router, cunoscut și sub numele de Tor, este un serviciu open-source creat la mijlocul anilor ’90 de Laboratorul de Cercetări Navale al SUA. Intenția creării software-ului a fost de a-l utiliza ca un strat de protecție pentru comunicațiile online ale serviciilor de informații ale SUA. Tor a crescut pentru a deveni o metodă foarte eficientă de protecție împotriva formelor de bază ale supravegherii pe internet, cunoscute sub numele de analiza traficului.

Cu Tor, este imposibil să se detecteze cu cine comunici pe internet. De asemenea, păstrează sursa și destinația traficului tău. Aceste informații pot fi folosite pentru a determina comportamentele și interesele tale. Software-ul Tor funcționează prin redirecționarea datelor tale de comunicare printr-o rețea vastă de voluntari răspândită în întreaga lume.

Cu software-ul Tor, poți împiedica pe oricine să îți monitorizeze activitatea, să afle ce site-uri vizitezi și să previi site-urile vizitate să îți recupereze locația sau adresa IP.  Tor are un browser care funcționează cu interfața Tor, asigurându-se că datele tale sunt în siguranță. Este disponibil pe o gamă largă de dispozitive și este gratuit. 

2. Signal 

Signal a fost numit standardul de aur al mesageriei criptate. Este o aplicație de mesagerie open-source care păstrează toate mesajele tale departe de ochii curioși folosind protocolul Signal împreună cu criptarea end-to-end. Acest lucru înseamnă că mesajele pot fi vizualizate doar la capătul expeditorului și al destinatarului. 

Spre deosebire de alte aplicații de mesagerie care au o funcție unică de mesagerie privată, Signal este în întregime un serviciu de mesagerie privată și nu poate funcționa altfel. De asemenea, îți permite să faci apeluri audio și video. Poți de asemenea să trimiți fișiere prin platforma Signal. Signal suportă funcția de mesaje care dispar. Cu această funcție, mesajele tale sunt programate să se șteargă automat după o perioadă speculată. 

Singurul dezavantaj pentru Signal este că nu poate proteja metadatele tale. Acestea sunt încă foarte vizibile pentru ochii curioși. Oamenii pot afla că folosești Signal. SUA și alte țări din alianța celor 5 ochi pot spune că folosești Signal. De asemenea, pot recupera alte informații, inclusiv cu cine vorbești pe Signal, când a început conversația și cât timp a durat. Creatorii Signal lucrează pentru a aduce Signal într-un punct în care să fie rezistent la metadate. Până atunci, ai putea să strângi lucrurile puțin combinându-l cu Tor. 

3. ProtonMail 

ProtonMail este un serviciu de mail open-source oferit de compania elvețiană, Proton Technologies AG, care îți permite să trimiți email-uri criptate. Această companie își protejează serverele atât fizic, cât și virtual; toate sunt în Elveția și sunt situate într-o bază bine protejată. Mai mult, serverele sale funcționează pe baza unei criptări de top. 

Cu ProtonMail, obții o adresă de email anonimă. Nu trebuie să furnizezi nicio informație privată pentru a-ți activa adresa de email anonimă. ProtonMail utilizează criptare end-to-end și criptare cu zero acces. Asta înseamnă că criptează toate emailurile cu un standard înalt de criptare astfel încât nimeni nu le poate decripta (nici măcar ProtonMail). De asemenea, ProtonMail nu păstrează niciun jurnal IP. Astfel, nicio informație nu poate fi folosită pentru a urmări ceva înapoi la emailul tău anonim.

ProtonMail este gratuit, ușor de utilizat și compatibil cu alți furnizori de servicii de email. Acest lucru înseamnă că puteți trimite și primi emailuri de la alți furnizori de email folosind contul dvs. anonim.

Totuși, ProtonMail susține că “nu poate” să te protejeze împotriva adversarilor puternici precum SUA, UE sau cele Five-eyes. Un alt dezavantaj este că nu criptează subiectul emailurilor tale. ProtonMail este disponibil pe Android, iOS și web. Merită menționat că ProtonMail oferă o versiune plătită pentru care trebuie să plătești un abonament lunar. Dar și versiunea gratuită ți-ar oferi o siguranță adecvată. 

4. I2P 

Fondat în 2003, I2P este o rețea de confidențialitate open source gratuită utilizată pentru comunicare securizată. Cu ajutorul său, informațiile circulă prin tuneluri identificate de adrese I2P ușor de utilizat, create atât de expeditor, cât și de destinatar. Cea mai incredibilă caracteristică pe care o are I2P este sistemul său încorporat de criptare capăt-la-capăt. Utilizează criptarea capăt-la-capăt pentru a ascunde comunicațiile tale de furnizorii de servicii de internet (ISP). De asemenea, folosește routerul onion pentru a ascunde metadatele tale.

Alte unelte de confidențialitate folosesc puncte de ieșire unde datele tale părăsesc rețeaua lor pentru a traversa internetul obișnuit. Aceste puncte pot oferi furnizorului tău de internet șansa de a vedea metadatele tale. De aceea, aceste alte aplicații nu păstrează jurnale. I2P nu folosește aceste puncte de ieșire. Asta înseamnă că doar computerul tău și computerul destinatarului tău pot vedea metadatele tale. Singurul dezavantaj al utilizării I2P este că nu poți accesa site-uri web obișnuite deoarece acestea nu au adrese I2P. 

5. Tresorit 

Mulți oameni își salvează datele pe mult spațiu în cloud online. Un exemplu este Dropbox. Majoritatea acestor servicii cloud nu sunt nici private, nici sigure. Le ia foarte puțin sau nimic hackerilor pentru a accesa informațiile tale. Dacă lași la o parte hackerii, tot ai o problemă. Chiar și acești furnizori de servicii cloud accesează datele tale. De aceea ai nevoie de un serviciu care să îți păstreze datele oferind în același timp siguranță și securitate. Tresorit este un astfel de serviciu. 

Folosind ce este mai bun din tehnologia blockchain și criptare, Tresorit îți oferă cea mai bună securitate și confidențialitate pentru fișierele tale pe internet. Poți lucra la fișierele tale oriunde te-ai afla. De asemenea, poți partaja fișierele tale în siguranță și securizat. Numai cei cărora le dai acces vor putea vedea fișierele tale. Pentru a te ajuta să apreciezi nivelul înalt de securitate al Tresorit, ar trebui să știi că a trecut un test de securitate implicând 1000 de hackeri profesioniști și o recompensă de $50000. Asta este tipul de confidențialitate pe care o poți obține dacă folosești Tresorit. Reține că Tresorit este un serviciu plătit.

6. Ad-blocker Pro 

Nimanui nu îi plac reclamele intruzive care apar când navigăm pe internet. Ele îți fac timpul petrecut online cu adevărat frustrant. Cu Ad-blocker Pro, poți să le spui adio tuturor acelor stresuri. Ad-blocker Pro este o extensie pentru browserul web care îți oferă o experiență de navigare curată, lipsită de reclame. 

De asemenea, blochează toate descărcările malițioase care sunt declanșate de la sine. O altă caracteristică excelentă a acestei extensii web este că blochează în mod egal toate domeniile malițioase, oferindu-vă acea experiență de internet imaculată pe care v-ați dorit-o întotdeauna. Mai mult, pluginul este gratuit și poate fi instalat din magazinul Chrome. De asemenea, poate funcționa pe o mulțime de browsere. 

7. Brave Browser

Nu este o noutate că majoritatea browserelor web de pe piață fac parte din spionaj. Browserul pe care îl folosești are un rol important în determinarea intimității și anonimatului tău. Brave Browser își dă toată silința pentru a oferi utilizatorilor săi un mediu sigur pe internet. Probabil de aceea, peste 19 milioane de utilizatori din întreaga lume îl au ca browser de bază. Este rapid și consumă mai puțină baterie. Brave Browser te ajută să te protejezi de economia supravegherii. Crede că nu ești un produs.

Acesta este motivul pentru care echipa sa de programatori conștienți a creat acest browser pentru a oferi securitatea atât de necesară. Industria supravegherii funcționează în mare parte pe baza țintirii prin reclame. Orice activitate pe care o desfășurați online este monitorizată de browserul dvs. și utilizată pentru a vă servi reclame. Pentru Brave Browser, acest lucru nu se întâmplă. În schimb, compania protejează informațiile dvs. și asigură că sunteți protejat de toate reclamele rău intenționate și intruzive. Spre deosebire de alte browsere, ei nu salvează informațiile dvs. private. Potrivit lor, ei afirmă că „nu vor să vă cunoască atât de bine.” De asemenea, blochează toate tipurile de trackere care sunt permise pe alte dispozitive. Cu Brave, este o lume nouă întreagă de confidențialitate pentru dvs.

De ce un VPN este o necesitate 

Deși toate aceste instrumente vă pot oferi un anumit nivel de anonimitate, cea mai bună opțiune este un VPN. Acest lucru se datorează faptului că un VPN criptează datele folosind cel mai bun standard de criptare (AES 256-bit) împreună cu protocoale de securitate de top, cum ar fi OpenVPN. Acest lucru asigură că datele dvs. nu sunt scurse sau decriptate pe măsură ce trec prin spațiul cibernetic.

Majoritatea VPN-urilor au de asemenea o funcție de securitate cunoscută sub numele de Kill Switch. Aceasta oprește orice transfer de date dacă conexiunea VPN se întrerupe. Cu un VPN, poți masca complet adresa ta IP. VPN-ul îți va atribui una nouă, care, desigur, nu are nicio legătură cu locația ta reală. De asemenea, operează o politică de zero înregistrări, asigurându-se că nu stochează niciuna dintre datele tale, inclusiv metadatele. Acest lucru face imposibilă identificarea ta.

Cu un VPN, poți avea un grad mai mare de anonimat. Există numeroase VPN-uri pe piață, așa că asigură-te că alegi un furnizor de încredere, cunoscut pentru confidențialitate și securitate impenetrabile.   

Concluzie

Confidențialitatea și anonimatul sunt aproape un basm în lumea de astăzi. Cu toate acestea, utilizarea acestor instrumente va limita semnificativ cantitatea de date care pot fi obținute de pe internet despre tine. Amintește-ți că lupta pentru confidențialitatea ta este una pe viață și trebuie abordată cu atenție și în mod temeinic. De asemenea, aceste instrumente s-ar putea să nu fie capabile să ofere soluția supremă pentru confidențialitatea ta. Ele pot face doar atât cât le permit caracteristicile și serviciile. În continuare, responsabilitatea de a rămâne în siguranță și privat aparține ție.