Cunoaște Lightway, Cel Mai Nou Protocol VPN de la ExpressVPN - TechRobot

Cunoaște Lightway, Cel Mai Nou Protocol VPN de la ExpressVPN

Protocoalele VPN au parcurs un drum lung de la dezvoltarea Protocolului de Tunelare Punct-la-Punct (PPTP). Au fost dezvoltate protocoale noi și mai eficiente, care au îmbunătățit defectele anterioare. Acum, multe protocoale VPN oferă diferite niveluri de confidențialitate, securitate și fiabilitate, dar ați auzit de Lightway?

Lightway este cel mai nou protocol VPN de generație următoare. În timp ce firewall-urile și administratorii de rețea pot bloca cu ușurință multe alte protocoale VPN, Lightway este construit pentru a ocoli astfel de probleme și pentru a facilita protecția online. În acest articol, vă vom prezenta Lightway și vă vom arăta despre ce este toată agitația.

Ce este protocolul Lightway?

Lightway este cel mai nou protocol VPN dezvoltat de furnizorul de servicii VPN, ExpressVPN. Deși compania oferă utilizatorilor posibilitatea de a utiliza alte protocoale, aceasta a decis să-și creeze propriul protocol.

Conform companiei, Lightway este conceput pentru a face experiența ta VPN mult mai rapidă, mai sigură și mai fiabilă decât era înainte. ExpressVPN spune că protocolul este ușor (așa cum sugerează și numele), consumă mai puțină baterie, funcționează mai rapid și poate fi ușor auditat și întreținut.

Lightway facilitează conectivitatea instantanee deoarece nu este limitat de anumite caracteristici pe care protocoalele standard le au. Ca rezultat, reduce timpul de încărcare pe care îl veți experimenta în mod normal, dar depinde și de rețeaua dvs. În plus, folosește mai puțină putere a procesorului, și acest lucru îmbunătățește durata de viață a bateriei.

Dimensiunea mai mică a acestui protocol îmbunătățește calitatea performanței. În plus, utilizează un sistem de securitate de ultimă generație și facilitează de asemenea o conectivitate neîntreruptă. În prezent, Lightway este disponibil pe aplicațiile ExpressVPN pentru Android, iOS, Windows, Mac, Linux și routere.

Caracteristicile Protocolului Lightway

Iată câteva caracteristici care fac protocolul Lightway unul dintre cele mai bune disponibile în momentul actual:

Securitate

Lightway are caracteristicile standard de siguranță ale ExpressVPN: criptare de 256 de biți, protecție împotriva scurgerilor, un kill switch, și o politică de zero înregistrări. De asemenea, în loc să construiască o întreagă bibliotecă de criptografie nouă, folosește wolfSSL, care este testat în luptă și de încredere.

WolfSSL este o bibliotecă de criptografie bine-cunoscută, testată de experți în securitate conform standardului FIPS 140-2. Agenții guvernamentale precum NSA folosesc acest tip de securitate pentru a-și proteja datele de pe site-uri.

De asemenea, aveți o opțiune pentru ChaCha20 pe dispozitivele mobile. ChaCha20 este mult mai rapid decât AES-128-GSM obișnuit, astfel paginile web se vor deschide mai rapid, iar dispozitivul mobil nu va consuma multă baterie. În plus, ChaCha20 asigură criptarea rapidă a dispozitivelor mobile dacă acestea nu suportă accelerarea AES. De asemenea, asigură secreția perfectă înainte, cu chei de criptare dinamice care sunt schimbate constant.

Lightway este ușor de auditat și întreținut. ExpressVPN a făcut codul său de bază disponibil pentru previzualizare pe GitHub. Asta înseamnă că problemele de securitate sau bug-urile pot fi ușor rezolvate.

Stabilitatea conexiunii

Este obișnuit ca telefonul tău să experimenteze schimbări ale rețelei atunci când schimbi rețeaua sau în anumite locații unde ai pierde semnalul, cum ar fi într-un lift sau un tunel. Protocoalele vechi de VPN nu gestionează astfel de situații perfect, dar este diferit cu Lightway.

Lightway se asigură că rămâi mereu conectat la VPN chiar și atunci când rețeaua ta se schimbă sau se întrerupe neașteptat. Acest lucru te ajută să rămâi protejat tot timpul fără să fie nevoie să te reconectezi la serverul VPN. Lightway comută rețeaua ta în starea de ‘inactiv,’ și odată ce rețeaua ta revine, se conectează automat la VPN.

Nu numai că Lightway rulează pe protocolul UDP (User Datagram Protocol), dar suportă și TCP (Transmission Control Protocol). Deși UDP este mai rapid decât TCP, poate oferi conexiuni mai bune pe anumite rețele.

Performanță Îmbunătățită

Lightway nu are anumite caracteristici care sunt comune cu alte protocoale majore. În schimb, are o bază de cod ușoară, compusă din aproximativ 1000 de linii de cod. Alte protocoale VPN, cum ar fi OpenVPN, au mai multe linii de cod (70.000 de linii pentru OpenVPN).

Lightway stabilește o conexiune VPN în mai puțin de o secundă, în funcție de rețeaua ta. Odată ce ești conectat la serverul VPN, vei experimenta de asemenea viteze mai rapide de internet. Baza de cod ușoară se traduce și prin încărcare mai mică a procesorului, deci bateria nu se va descărca rapid în timp ce încerci să te protejezi.

Beneficiile Protocolului Lightway

Utilizarea protocolului Lightway are mai multe avantaje. Unele dintre acestea includ:

Design Compact

Lightway a fost dezvoltat cu un cod sursă de aproximativ 1000 de linii de cod pe care oricine îl poate verifica cu ușurință. Acest design compact face dificilă apariția atacurilor. De asemenea, vă economisește viața bateriei.

Conexiuni mai stabile

Lightway gestionează conexiunile într-un mod mai eficient decât protocoalele vechi. Cu protocoalele mai vechi, conexiunile dvs. vor fi întrerupte dacă există orice formă de întrerupere. Totuși, în loc să întrerupă legătura, Lightway pune conexiunea în stare de așteptare. Asta înseamnă că, odată ce rețeaua dvs. este restabilită, conexiunea dvs. VPN va fi reînființată.

Viteză

Lightway facilitează, de asemenea, conexiuni VPN și internet mai rapide. Cu alte cuvinte, când deschizi aplicația, te poți conecta la un server VPN mai rapid decât prin alte protocoale. Și odată ce conexiunea este stabilită, tot ai parte de viteze de conexiune mai rapide. Totuși, acest lucru depinde parțial de rețeaua ta.

Streaming și Torrenting

Cu securitate de top și conexiuni rapide, Lightway îți oferă cea mai bună experiență de streaming și torrenting. Poți urmări sau descărca videoclipurile tale fără întârzieri sau buffering. 

Menține Confidențialitatea Perfectă Înainte

Prin design, Lightway nu reciclează cheile de criptare și decriptare. În schimb, de fiecare dată când un nou dispozitiv se conectează la un server ExpressVPN, serverul și dispozitivul tău folosesc coduri diferite de criptare și decriptare pentru conexiune. Astfel, ar fi imposibil pentru hackeri să descifreze codurile utilizate pentru conexiunea ta sau să intercepteze traficul tău de date.

Compatibilitate Dispozitiv

Lightway este disponibil pe cele mai recente aplicații ExpressVPN pe principalele platforme de operare precum Windows, Android, macOS, iOS, Linux și routere.

Securitate

Lightway folosește wolfSSL pentru a securiza conexiunile. Acest lucru vă oferă același nivel înalt de securitate pe care îl folosește guvernul. Totuși, garantează de asemenea că intimitatea și securitatea dumneavoastră sunt menținute.

Dezavantajele Protocolului Lightway

Sincer, este greu să găsești ceva în neregulă cu protocolul Lightway. Totuși, unele dezavantaje ale protocolului Lightway includ:

Suport Limitat

Un dezavantaj major al protocolului Lightway este că nu îl poți găsi pe mulți clienți VPN. Furnizorii de VPN oferă multe protocoale VPN. Totuși, acoperirea Lightway este limitată. Doar ExpressVPN folosește Lightway în acest moment.

Fără Obfuscare Integrată

Este necesar să îți ascunzi uneori conexiunea VPN deoarece firewall-urile și administratorii de rețea ar putea bloca conexiunea ta. Din păcate, Lightway nu are o funcție de ofuscare integrată în acest moment, așa că unele firewall-uri ar putea detecta că folosești un VPN. Totuși, poți activa ofuscarea VPN în aplicațiile ExpressVPN.

Protocolul VPN Lightway Față de Alte Protocoale VPN

Lightway este nou pe scenă, dar oferă caracteristici remarcabile la fel ca alte protocoale VPN proeminente. Să aruncăm o privire mai atentă la cum se compară protocolul Lightway cu unele protocoale VPN:

Lightway vs. OpenVPN

OpenVPN a fost lansat în 2001. Este un protocol VPN open-source. Este disponibil pe toate platformele și este popular printre utilizatorii de VPN. OpenVPN este unul dintre cele mai sigure protocoale VPN. La fel ca Lightway, OpenVPN este compatibil cu mai multe cifruri de criptare, cum ar fi AES și ChaCha20.

Lightway și OpenVPN funcționează perfect cu protocoalele de comunicare TCP și UDP. TCP ajută ambele protocoale să treacă eficient de firewall-uri, dar UDP crește vitezele de conexiune.

Lightway este mai rapid decât OpenVPN. Acest lucru, în parte, are legătură cu faptul că Lightway are mai puțin cod decât OpenVPN. În plus, OpenVPN consumă mai multă baterie și este mai instabil decât protocolul Lightway.

Lightway vs. WireGuard

WireGuard și Lightway folosesc ChaCha20 și alte algoritmi moderni de criptare pentru a îmbunătăți confidențialitatea și securitatea dvs. De asemenea, au mai puține linii de cod, spre deosebire de alte protocoale precum OpenVPN.

Codurile lor simple permit viteze îmbunătățite. Ca rezultat, serviciile VPN care utilizează oricare dintre protocoale se laudă cu unele dintre cele mai rapide viteze de conexiune. O altă arie de similaritate este stabilitatea conexiunilor. Ambele protocoale pot schimba rețelele și pot gestiona întreruperile de conexiune mai bine decât OpenVPN și alte protocoale.

Totuși, Lightway folosește criptarea wolfSSL și cifrul ChaCha20 în timp ce WireGuard folosește protocolul Noise. Cu toate acestea, ambele biblioteci de criptare sunt cadre de criptare moderne, de top, care îmbunătățesc eficiența, portabilitatea și viteza.

O altă diferență majoră între WireGuard și Lightway este că Lightway este limitat la un singur furnizor de VPN (ExpressVPN). În contrast, mai multe servicii VPN au adoptat WireGuard. De exemplu, versiunea WireGuard de la NordVPN este cunoscută sub numele de NordLynx.

A alege între Lightway și WireGuard poate fi dificil din cauza numeroaselor lor asemănări. Totuși, dacă nu te deranjează să te abonezi la serviciile ExpressVPN, Lightway este o alegere excelentă. ExpressVPN este în prezent cel mai bun furnizor de VPN de pe piață, deci nu vei pierde nicio funcționalitate.

Concluzie

Protocolul Lightway este o inovație de nouă generație care deja concurează cu alte protocoale VPN deja utilizate. Acesta le asigură utilizatorilor o experiență VPN îmbunătățită, cu un sistem de securitate robust, conexiuni mai rapide și mai stabile.

Lightway este o opțiune excelentă dacă te concentrezi pe viteză, securitate și fiabilitate. Totuși, va trebui să te abonezi la ExpressVPN pentru a-l utiliza.